Macerátum készítés
VÁZLAT
- Mi kell hozzá?
- Gyógynövény-olaj készítése “megadom a módját”, azaz hagyományos eljárással
- Gyógynövény-olaj “türelmetlen módra”, gyors eljárással
- Gyógynövény-olaj gyors eljárással, tűzhelyen
- Gyakran ismételt kérdések
- TIPP főzéshez, DIY ajándékokhoz
- Ajánlott olvasmány
- Letölthető leckeanyag
MACERÁTUM = Gyógynövényes olaj; a növény olajos kivonata
Gyógynövény-olajat otthon is készíthetsz a szappanodhoz, macerátumnak nevezzük.
Egyszerű az eljárás, tavasztól őszig macera nélkül is el lehet készíteni a macerátumot 🙂. Ebben az a csodálatos, hogy bármilyen fűszernövényből, gyógynövényből elkészítheted.
Ha van kerted, csodálatos módja a növényeid felhasználásnak, de akkor sem elkeseredned, ha nincs. Irány a gyógynövénybolt, vagy autómentes övezet a kirándulások során, ahol magad is gyűjthetsz növényeket – csak arra figyelj, hogy védett növényt ne szedj le.
Ezentúl színesítheti mind az étkezéseiteket, mind a bőrápolási rutinotokat!
A dolog lényege ugyanis a meleg, ami napos időben lehet a természet melege.
Ha türelmetlenebb természet vagy, esetleg hirtelen van rá szükség vagy csak egyszerűen tél van, akkor is van megoldás.
Mi kell hozzá?
- jó, ha van folyadékhőmérőd – ezt érdemes beszerezned hozzá, ha még nincs (tanultuk, hogy a szappankészítésben is nagy segítség)
- hidegen sajtolt olaj: olíva, repce, mandula a legjobbak bőrápolási célra, de az ízléseden és a felhasználás célján is múlik. Figyelj a szavatossági időre, mert ha nagyobb adagot készítesz, annak a végét talán csak hónapok múlva használod fel! (erről még a végén olvashatsz)
- szárított vagy friss gyógynövény
- tiszta ruha a szűréshez (sűrű géz vagy ritka szövésű vászon)
- üveg vagy lassúfőző edény, esetleg 2 db egymásba illeszthető fazék vagy dupla fenekű fazék – lsd. lejjebb, az eljárásoknál
Télen valószínűleg az alábbiakban ismertetett 3 lehetséges elkészítési mód közül a harmadikat fogod alkalmazni, de megtanítalak mindhárom módszerre, hogy minden évszakban és élethelyzetben tudj megfelelő módszerhez nyúlni.
Ezúttal szárított vagy friss rozmaringgal és olívaolajjal dolgozz, .
Arra figyelj, hogy az elkészült, leszűrt macerátumod legalább az általad használni kívánt receptben megadott mennyiségű legyen.
Az alábbi 5 dl több szappanra is elég lesz, a maradékot nyugodtan elteheted későbbre.
I. Gyógynövény-olaj készítése “megadom a módját”, azaz hagyományos eljárással
Ha nyáron van 2-4 heted arra, hogy kivárd az érési folyamatot, akkor vesd be a természet erejét!
- egy csésze szárított gyógynövényt szórj egy megfelelő méretű, kiforrázott és megszárított befőttes üvegbe
- öntsd le 5 dl választott olajjal (természetesen többet is készíthetsz)
- takard le egy textil darabbal a tetejét
- tedd napos helyre (pl. a konyhaablakba vagy erkélyre) 2-4 hétre
- néha belekeverhetsz, hogy az olajat egyenletesen járja át a növény hatóanyaga
- szűrés, préselés következik, majd sötét üvegben tárold felhasználásig
Készítheted friss növénnyel is, de akkor a nedvességtartalom miatt kevésbé sokáig áll el.
Ilyenkor az időnkénti átkeverés segíthet a nedvesség elpárologtatásában is.
II. Gyógynövény-olaj “türelmetlen módra”, gyors eljárással
Ehhez a legjobb a lassúfőző (rizsfőző) edény, de tökéletes az elektromos joghurt-készítő masina is (utóbbinál a kis üveg poharakat használd).
Nagyobb adagot is lehet készíteni természetesen.
Kisebbet nem érdemes, mert a befektetett energia ugyanannyi lesz, ráadásul túlságosan fel is melegedhet a kevesebb olaj.
- az előkészítés és a hozzávalók a fenti első két lépés szerint, de befőttes üveg helyett a lassúfőzőbe tedd őket
melegítsd fel 50 fokosra a magasabb fokozaton a keveréket - kapcsold az alacsonyabb fokozatra és amíg ki nem tapasztalod, mérd gyakran az olaj hőmérsékletét: 55 fokosnál ne menjen feljebb
- ha tudja ezt a hőt tartani az edényed, akkor hurrá, nincs dolgod, csak néha újra mérni egyet
- ha jobban felmelegszik, akkor kapcsold ki egy időre, s ha már hűlne, ismét kapcsold be
- a keveréknek kb. 12 óra elegendő ezen az állandó 50-55 Celsius fokon
- néha érdemes megkeverni
- szűrés, préselés következik, majd sötét üvegben tárolhatjuk felhasználásig
III. Gyógynövény-olaj gyors eljárással, tűzhelyen
Lassúfőző nélkül is el lehet készíteni a macerátumot!
Ekkor a vízfürdőt kell bevetni. Az egész nagyon hasonló a dunsztoláshoz, csupán a hőmérsékletre kell jobban figyelni.
- előkészítés és arányok a fentiek szerint
- az olajkeverékes edényt egy nagyobb, vízzel megfelelő magasságig töltött edénybe állítsd
- melegítsd a vizet addig, míg az olaj keverék a belső edényben eléri az 55 fokot
- amíg melegszik, többször is keverd át az olajat
- ha a keverék elérte az 55 fokot, kapcsold ki a tűzhelyedet, hagyd a helyén az egészet
- amikor a keverék visszahűlt test-melegre, ismét melegítsd 55 fokra, összesen háromszor elég megismételni az eljárást
- szűrés, préselés következik, majd sötét üvegben tárolhatjuk felhasználásig
A szűréshez sűrű gézt vagy ritka fehér vásznat érdemes használni, jobb híján egy sűrű szita is megteszi (lehetőleg műanyag, de semmiképp se alumínium).
Jó erősen nyomkodd át a növényt, minél kevesebb értékes olaj maradjon közötte már, és kész is van!
Gyakran ismételt kérdések
- Mi a helyes olaj-növény arány? Ha pontosan szeretnél mérni, akkor javaslom, hogy a növény kb. min. az olaj tömegének 5%-a legyen. Minél nagyobb az olajban a növény mennyisége, annál értékesebb lesz a macerátum, hiszen magasabb lesz a hatóanyag-koncentrációja.
- Ad-e színt a szappannak a macerátum? Ritkább esetekben igen, pl. körömvirág, festőbuzér, stb. Azokban az esetekben, amikor a gyógynövénymacerátumok csak egy kis részét teszik ki az összolajmennyiségnek (mint most is), nem jelentős a színező hatásuk, inkább csak halvány, pasztell árnyalatot adhat.
- Meddig áll el a macerátum? Legalább addig, míg a hordozóolaj, de ha hűtőben tárolod, akkor még tovább is felhasználható lesz.
- Hogyha a macerátumot szappankészítés előtt egy nappal csinálom meg gyors eljárással tűzhelyen, mindenképp le kell szűrni, vagy esetleg maradhat egyben az olaj a szárított virággal egy befőttes üvegben? Felhasználásig maradhat benne a szárított növény függetlenül attól, hogy gyors vagy lassú a macerálás módszere. Friss növény esetében nem ajánlom az esetleges nedvesség, penészedés veszélye miatt.
TIPP főzéshez, DIY ajándékokhoz
Ezekkel a módszerekkel étkezési célú, aromás olajokat is készíthetsz, pl.
- fokhagymaolajat
- grill-olajat rozmaringgal, oregánóval, kakukkfűvel
- chilis olajat
- bazsalikomos olajat
- babérolajat vadas hús páchoz, stb.
Szép üvegben ajándékba is adhatod, 1-2 szál növényt dekorként az üvegbe téve:
(Fotó forrás: Pinterest https://pin.it/2ZNpA99)
Ajánlott olvasmány🙂
Az alábbi link az “ősi” (2012-es) honlapomra visz. Az Angyalom szappan volt a márka nevem, míg gyártottam és forgalmaztam is a szappanjaimat. Ez az oldal már nem frissül, de a tartalmakat meghagytam.
A MACERÁTUM-mal kapcsolatos cikkgyűjtemény:
Macerátum készítése – Gyógynövényolaj kisokos