Rozmaringos gyógynövényszappan receptek és bevásárló listák (pálmavajas és -mentes)
VÁZLAT
- Általános tanácsok a vásárláshoz
- Pálmavajas és pálmamentes receptek és bevásárlólisták: Letölthető, nyomtatható lecke-anyag
- Bónusz (link a Klub-hoz)
Általános tanácsok
Köszöntelek a kurzuson, nagyon jó, hogy itt vagy❣️
Csodás szappant készítünk együtt hamarosan😇💎
Máris hozom a bevásárláshoz szükséges infókat, hogy mielőbb indulhass a beszerzéssel. Természetesen, ha valamit nem sikerül megvenned, ne aggódj, mert a szappant később is elkészítheted, mint én. Az eszközökről beszéltem a webináron és a Minitréning START anyagában is megtalálod őket, de összeszedtem mindent itt is, hogy semmi se maradjon ki.
- Szoktátok kérdezni, hogy melyik webáruházat ajánlom. Az évek során természetesen már szinte minden helyről rendeltem, és nem szeretnék kiemelni senkit sem. Hangsúlyozom, hogy egyik forgalmazóval sem volt semmi problémám, nézzetek szét bátran a neten.
Mivel azonban állandó kérés, hogy mégis osszam meg, honnan vásárolok, így megteszem, mert tudom, hogy ez nagyon nagy segítség az elején. Személyes jó tapasztalatom van a Humanity-vel és az Elemental-lal, a Kézműves ellátóval, a Cosmio-val, a Pipereportával, Ökokuckóval, stb. Megbízhattok bennük, mindig megfelelő minőséget kaptam tőlük.
- Gazdaságosság miatt javaslom, hogy azt válasszátok első alkalommal, ahonnan mindent most meg tudtok egyszerre venni, ami hiányzik.
- Ha alapanyagra kerestek, úgy általában, ezt írjátok a keresőtökbe: „szappan alapanyag”.
- Először a NaOH-t érdemes megnézni, csak ezután a vajakat, olajokat. (Nincs mindenütt NaOH, ahol a többi anyag igen.)
- Szempont lehet a szállítási díj és idő is, ezeket is megnézheted a honlapokon előre.
- Kókuszolajat és pálmavajat, olívaolajat és napraforgót gyakorlatilag élelmiszer boltban is tudsz venni.
- Javaslom a folyadékhőmérő beszerzését, mert ezzel leszel igazán sikeres, fontosak a hőmérsékletek a szappankészítésben. HOSSZÚ TÁVON MEGTÉRÜL, könnyebb vele a kudarcmentes szappankészítés.
Kis anyagismeretet is tanulunk később.
A vajak, olajok minőségéről azonban már most beszélünk röviden, mert kérdés lesz a bevásárlásnál.
Melyik minőséget válaszd a vajakból, olajokból?
A szappankészítőket megosztja ez a téma:
- vannak, akik szerint kár szappanba tenni magas minőségű (finomítatlan, szűz) hozzávalókat, és
- vannak, akik szerint meg csakis ilyenekkel érdemes dolgozni.
Mindkét tábornak megvan a maga igazsága. Ezt majd te eldöntöd pár szappan után. Az én véleményem az, hogy a kettő között van az igazság.
Mit javaslok én?
Később majd készíts 1-1 szappant magasabb, illetve alacsonyabb minőségű olajokból, vajakkal, és teszteld a bőrödön ezt a két szappant! Egyszerre csak egyet használj, legalább 2 hétig csak azt az egyet.
Ezután már meg tudod ítélni a bőrödön tapasztalt érzet után, hogy melyik minőséget fogod hosszú távon alkalmazni.
Tudományos tény (kutatásokkal igazolták), hogy a magas minőségű zsiradékokban sok olyan értékes alkotó elem van, ami NEM szappanosodik el. Ezt úgy szoktam mondani, hogy „túlélik” az elszappanosodást, vagyi benne lesznek a kész szappanodban.
A mosakodás során kifejtik jótékony hatásukat – még akkor is, ha csak pár percig használjuk.
Tudtad, hogy a bőrön keresztül sokkal gyorsabban szívódik fel minden, ami rákerül, mint a tápcsatornánkból…? „Durva”, de igaz. Nem mindegy, mit kenünk magunkra… Térjünk vissza azokhoz a jóságokhoz, amik az olajokban benne vannak, és maradnak is… Ezek között az elszappanosítatlan alkotó elemek között vannak végül a vitaminok, aminosavak, stb.
Ha ez a tapasztalatszerzés megvan, akkor jön az anyagi kérdés – hiszen a magasabb minőségű, finomítatlan (szűz, estraszűz) változatok jóval drágábbak, mint a finomított zsiradékok. Megteheted azt is, hogy amikor a pénztárcád engedi, esetleg ünnepre, ajándékba készítesz szappant, akkor ezeket veszed, a hétköznapi szappanokat viszont az egyszerűbbekkel készíted el. Csak rajtad áll!
Ami biztos, ne felejtsd:
az egyszerűbb olajokkal készített szappan is ezerszer különb, mint ipari előállítású társai!
De akkor hogy válassz most, ehhez a szappanhoz?
Segítek: kókuszvajból, pálmavajból tökéletes a finomított, szagtalanított verzió. Kókusznál fontos: SOHA ne vegyél hidrogénezettet! Pálmából egyféle verziót találsz a webshopokban – a szupermarketekben kapható, fritőzhöz való, fémvödrös pálmaolajat viszont ne vedd meg! Olívaolajból én javaslom az extraszűzet, meghálálja a bőröd (tele van vitaminnal és antioxidánsokkal) – de ha kevesebbet költenél, a pomace (pogácsaolaj) változat is megfelel.
Most nem használjuk, de tudd ezt is: napraforgóolajból viszont erősen ajánlom a hidegen sajtolt verziót, nemcsak a szuper bőrápoló tulajdonságai miatt, hanem azért is, mert a napraforgóolaj hajlamosíthatja a szappant az avasodásra. 20-25 tömegszázalékban általában nem, de jobb az óvatosság, ezt tanuld meg így most.
Napraforgóból tehát érdemes mindig a hidegen sajtoltat venni (és alacsonyan tartani az arányát a recepttervnél – de ez már haladó ismeret, nem megyünk bele).
Vegán változat: a shea-vajból és kakaóvajból én inkább a finomítottat javaslom, elsősorban az áruk miatt. Ha teheted, és szívesen kipróbálnád a szappanban, bátran vegyél finomítatlan verziókat, lsd. a fent írtakat. Ezekre is igaz, amit a kutatásokról szóló, fenti bekezdésben olvashatsz („Tudományos tény (…)” kezdetű bekezdés).
❓Tudom, hogy most ezer kérdés van a fejedben, de türelem, a következőkben minden világossá válik!
Receptek és bevásárló listák, letölthető PDF
Bónusz:
Csatlakozás a tanítványoknak alapított Szappanmentor Klubhoz (a kérdések megválaszolása után): https://www.facebook.com/groups/szappanmentorklub
Személyes segítségemet bármikor kérheted a leckék alatt! Ez a felület kifele nem látszik, csak én és a többi hallgató látja, mi is csak belépve.