A szappankészítés folyamata lépésről lépésre, Puding állagok
VÁZLAT
- Egyedül vagy munkamegosztásban?
- Előkészületek
- A lúgoldás módszertana és a teljes folyamat leírása
- Az emulzió és állaga
- Adalékolás
- Letölthető leckeanyag
Az első pár szappannál intézd úgy, hogy SENKI, semmi se legyen a közeledben, ami megzavarhat!
Ha rám hallgatsz, gyakorlott korodban is így szappanozol… az az igazi én-idő😉Élménynek is sokkal minőségibb, ha a megélésedre, és a kreatív alkotási folyamatodra tudsz figyelni azzal a különleges energiával, amivel csakis egy alkotó folyamatban rendelkezünk.
Véleményem szerint ez legalább annyira fontos, értékes és különleges, mint maga a produktum, amit létrehozol.
Eleinte tényleg nagyon zavaró, ha koncentrálnál, és közben beszélnek hozzád, stb. Ne ugrabugráljon a közelben se baba, se kutyus, se cica, se törpeegér😁Ez nemcsak az odafigyelésben zavarhat meg, de balesetveszélyes is.
Nem félni kell a lúgtól, hanem felelősségteljesen megteremteni a megfelelő körülményeket a szappanozáshoz.
Hogy haladóként hogyan csinálod majd, azt Te kialakítod magadnak, de most, az elején, ezt mindenképp kérlek, hogy fogadd meg!
Természetesen az is nagyon klassz élmény, ha a pároddal vagy nagyobb gyermekeddel készítetek szappant közösen. Ez is tökéletesen járható út. Arra viszont figyeljetek, hogy előre beszéljétek meg a „szereposztást”, ne legyen összevisszaság közöttetek. A lényeg, hogy csapatmunka legyen, amelyben mindenki tudja a feladatát az egyes munkamenetek függvényében.
Erre a munkamegosztásra egy példa:
- előkészítés (eszközök, anyagok)
- mérés
- fázishőmérsékletek szabályozása, ellenőrzése (hűtés intenzitása)
- a keverést mindenképpen egyvalaki végezze
- adalékolás
- formába öntés
- díszítés, felső textúra megtervezése
- ennek kialakítása
- takarás, nyugalomba és biztonságba helyezés
- a szappan figyelése a kiöntés utáni órákban
- elrámolás, mosogatás
- kivétel a formából
- szeletelés
- szélezés
- feljegyzések elkészítése, dokumentálás
- az érési idő alatt tett megfigyelések a szappan esetleges változásairól
Készíts elő minden eszközt és alapanyagot!
- Öltözz be (védőszemüveg, kesztyű, teljes testet takaró ruha/kötény, maszk a lúgoldás szakaszában)
- Mérd ki a folyadékot és a Nátrium-hidroxidot külön-külön edénybe, ebben a sorrendben. A kimért lúg ne álljon a szabad levegőn, csak közvetlen felhasználás előtt mérd ki. Megköti a levegő nedvességtartalmát, összeállhat, és veszíthet a töménységéből. Tehát előbb a folyadékot mérd ki, és csak utána a lúgot.
- Nyiss ablakot, esetleg dolgozz teraszon, erkélyen, míg a lúgot oldod. Vannak, akik jobban, és vannak, akik kevésbé tolerálják a lúg gőzét.
NE FÉLJ TŐLE! A VIDEÓBAN MINDENT FOGSZ LÁTNI-HALLANI RÉSZLETESEN! Elmagyarázom, miből látod magad is majd, hogy a folyamat mikor a legintenzívebb. Teljes kontrollban tudsz dolgozni.
Ha kiviszed a szabadba, arra nagyon-nagyon figyelj, hogy ne botolhass meg, ne csúszhass meg, kezedben a lúgoldatos edénnyel! Szerintem pont emiatt a kockázat miatt épp elegendő a nyitott ablak-maszk kombináció, és biztonságosabb is, mint lúgoldattal a kezünkben sétafikálni házból ki, házba be…. de végső soron Tiéd a döntés felelőssége.
- Keverd szelíden, lassan, de folyamatosan a folyadékot, és szórd bele a lúgot apránként. Oldódásig keverd óvatosan tovább. Dolgozz nagyon odafigyelve: ne fröccsenjen!
FONTOS: mindig ez a módszertan. A lúgot szórjuk a folyadékba – SOHA nem fordítva! Túl heves reakciót okozna a fordított sorrend, fröccsenhetne, kifuthatna. Ezt nagyon jól jegyezd meg! - Állítsd biztos helyre a lúgoldatodat, míg hűl (vízfürdőbe is teheted, ha gyorsabban akarod hűteni)
- Mérd ki a vaj- és olajmennyiségeket – erről most egy nagyobb instrukciós részt adok, utána folytatódik a pontokba szedett folyamatleírás.
– Kezdőként nagyobb magabiztosságot adhat, ha külön-külön méred ki őket, és a végén öntöd a keverőedényedbe össze őket. A lehető legjobban kapirgáld ki az olajokat a mérős edényből, de ne aggódj azon az 1-2 grammon, ami így is megtapad rajta. A szappanunk ún. szuperzsírt/superfat-et/zsírfelesleget* tartalmaz, vagyis picivel több vajat, olajat tartalmaz, mint amennyit a lúg el tud szappanosítani.
*A szuperzsír/superfat/zsírfelesleg kifejezések ugyanazt jelentik. Bővebben erről egy átfogó tanfolyamon tanulhatsz.
Azért persze igyekezz a lehető legkevesebb maradékkal dolgozni, és amikor már gyakorlottabb, és magabiztosabb is vagy a mérésben, akkor mehetnek egybe mérve is az olajok.
3-4-5 szappan után már simán menni fog!
Ha pontosan mértél, és alaposan kapirgáltál, akkor felesleges újra mérni az összeöntött zsírokat: a “mennyi?” – annyi lesz, amennyinek lennie kell 🙂
– Ha bátrabb vagy, gyakorlottan mérsz (pl. szoktál sütiket sütni), akkor természetesen mérhetsz rögtön abba a mély keverőtálba, amiben a szappant fogod kikeverni. Ez az utóbbi módszer sokkal kevesebb mosogatással jár.
Ilyenkor a legjobban akkor jársz, ha a zsírokat méred először, mert azokból könnyen vissza tudsz szedni a kanaladdal, ha túlszalad a mennyiség. Ha ilyen történik, ne ijedj meg!
Amint az előbbi pontban láttad: pontos munkára törekszünk, precízen dolgozunk – de az olaj, zsír plusz/mínusz 1-2-3 grammja nem fogja tönkretenni a szappanod (lsd. előző pont, a szuperzsír/superfat/zsírfelesleg). Annyira picike tömegszázalék, hogy ezen semmi sem fog múlni.
Minden zsír, olaj után tárázd (nullázd le) a mérleged, tehát a következő olaj mérését is nulláról kezdd. A kókuszvaj és a pálmavaj színe legtöbbször eltér (a kókusz fehér, a pálma sárgásabb), a konzisztenciájuk sem egyforma, még szilárdan sem. Ezek miatt könnyen tudsz 1-2 grammot is visszaszedni belőle, ha megszalad a mennyiség – meg lehet őket különböztetni. A szilárdak után jöhetnek a folyékonyak.
Látod, nem is olyan félelmetes, igaz? 🙂
A folyékony olajok mérésénél arra ügyelj, hogy szépen, türelmesen, lassan, vékony sugárban öntsd az olajat, és akkor 1-3 grammnál többet nem fogsz “túlönteni”. Aggodalmat ugyanis az szokott okozni, hogy az egybe mért folyékony olajokat nem lehet megkülönböztetni és könnyen visszavenni belőlük. Nincs okod megizzadni az olajmérésben, ezért magyaráztam részletesen a fenti részt.
Most, hogy tudod, mire figyelj a méréseknél, folytassuk a folyamatleírás áttekintését.
- Langyosítsd meg a zsírfázist. A 36 Celsius fokot célozzuk meg, és ehhez valószínűleg hűteni kell majd, a videóban látod a metódust.
- Készítsd elő az öntőformát (ellenőrizd), a botmixert és minden szükséges keverőt, papírtörlőt, adalékokat, stb.
- Ellenőrizd a lúgoldat és az olajkeverék hőmérsékletét, legyen mindkettő kb. 36 fokos.
- Tudj arról, hogy a hőmérsékleteknek nagy a jelentősége a szappankészítésben, haladóbb szinten ezt is megtanulhatod később. A magasabb hőmérsékletek gyorsabb elszappanosodást, pudingosodást okoznak!
- Öntsd óvatosan, lassan a lúgoldatot az olajkeverékbe (ne csapódjon fel!)
- Botmixerrel keverd emulzió, majd (szükség esetén) *puding-állagig a szappan-alapod
*puding állag/szalagfázis/trace – ezek ugyanazt az állagot jelentik! - Az emulzió sűrűsége többféle lehet, a szappanozásban ennek óriási a jelentősége, tehát kulcsfontosságú sikertényező. A lecke további részében erről tanulunk.
- Ez az adalékolás (színek, illatok), formázás ideje. Kezdőként a legtöbb adalékot a puding állagnál adjuk a szappanmasszához.
- Öntsd formába a művedet, alakítsd, formázd a tetejét ízlésed szerint
- Nem “kötelező”, de spriccelhetsz rá alkoholt – ez segít abban, hogy ne legyen szappanporos a teteje.
- Takard le a formát egy darab tiszta folpackkal, vagy egy felvágott, tiszta nejlon zacsival (utóbbit gumizd rá). Ezt nemcsak a melegen tartás miatt csináljuk, hanem azért is, hogy megelőzzük a szappanpor fehér rétegének kialakulását. Ártalmatlan jelenség, de esztétikailag bosszantó tud lenni, ha a szappan teteje szódaporos, fehér fátyolos. El lehet tüntetni, ha mégis bekövetkezett. Erről itt olvashatsz a blogon: https://szappanmentor.hu/hogyan-javits-a-szappanporos-szappanodon/ ÉS https://szappanmentor.hu/mit-tegyel-ha-a-szappanporos-lett-a-szappanod-itt-a-megoldas/
- 20 fok körüli, vagy alatti környezeti hőmérsékletnél takard be törölközővel, vékony takaróval a formát, állítsd félreeső helyre (fólia + törölközők = melegen tartás). A szappan meg is fázhat! Egyik véglet sem jó.
- Tavasszal, nyáron, és egy téli, de jól átfűtött lakásban/házban elegendő a folpackos takarás, mert szeretnénk elkerülni a túlmelegedést, különösen a tömbszappanoknál. Ezek hajlamosabbak a gélesedésre, mert a massza nagy tömegben van jelen. A kisebb, egyedi szilikonformákban gyorsabban hűl a massza, mert csak pár dkg-nyi van egyben. A tömbformába kiöntjük az egész mennyiséget, ami esetünkben kb. 730 gramm szappanosodásnak indult massza. FONTOS: az elszappanosodás hőtermelő folyamat!
Hőtermelés és megtartás szempontjából óriási a különbség van az egyes masszák között, illetve a formák méretétől is függ, hogyan viselkedik egy-egy szappan.
Ez mindig az adott recept zsírsavösszetételéből adódik elsősorban, de befolyásolja még nagyon sok minden, ami hőenergiát ad a folyamathoz, pl. adalékok kémiai összetétele, illatanyag összetétele és mennyisége, a botmixeres keverés intenzitása (teljesítmény és a keverés időtartama), külső hőmérséklet, a massza kiöntése utáni belső hőtermelés intenzitása, takarás mértéke…
- Kb. 24 óra elteltével vedd ki a formából, szükség esetén vágd fel, tedd az érlelés helyére
A folyamat könnyen megérthető vegyész hókuszpókuszok nélkül is.
Ezen a rövid, alapszintű kurzuson elegendő, ha ezzel tisztában vagy:
Puding állagok
Az előző részben megismerted a puding állapot fogalmát. Ez az az állag, amit a fázisok összeöntése, és a botmixeres keverés után kapunk.
A folyamat egyszerűen így írható le:
Lúgfázis + Olajfázis + Botmixeres keverés = Emulzió
Az emulzió sűrűségétől függően 3 féle halmazállapotot különböztetünk meg:
- híg puding állag
- közepesen kemény puding állag
- kemény puding állag
Hogyan lehet megkülönböztetni az egyes állagokat egymástól?
Híg puding
A botmixer harangját kiemelve, és megtartva az emulzió felett, azt látod, hogy az hígan folyik vissza az edényben lévő masszába. Nyom nélkül eltűnik abban, nem hagy nyomot a felszínen.
Közepesen kemény puding
A botmixerről úgy folyik vissza a massza az edénybe, hogy a felszínen meglátszik a nyoma. Hosszabb-rövidebb ideig meg is marad ott, majd ismét elsimul a massza felszíne.
Kemény puding
A visszafolyó, cseppenő massza határozott, erősen kiemelkedő nyomokat hagy a massza felszínén, és nem is tűnik el onnan. A teszt művelet után tehát ez a nyom akár percekkel később is látható.
Van egy 4. állag is, de ezt nem nagyon szeretjük megismerni :). Ez a betonkemény massza. Leggyakrabban olyankor következik be, ha (egy, kettő, vagy túl sok) “melegítő, gyorsító” összetevőt alkalmaztunk (lásd a hőenergiáról szóló részt!). Ilyenkor kiöntésről már nem beszélhetünk, csak formába kanalazásról-szuszakolásról. Ez az élmény minden szappanosnak meglesz előbb-utóbb 🙂
Nem kell megijedni tőle, csak a dizájn kialakítását befolyásolja negatív irányban (színezés, formázás). A szappan ettől kiválóan fog működni.
Ismétlés: az adalékok túlnyomó többségét a puding állag létrejöttekor adjuk a szappanhoz
Haladóként más módszereket is megtanulunk, de az első szappanoknál nem variálunk még.
A most készített szappanunkat közepesen sűrű puding állagig keverjük, és ekkor adalékoljuk. Az elkészítős videóban a Levendulavarázs alapszappant láthatod. Most ejtsünk szót ennek a szappannak az adalékolásáról!
Ennél a szappannál nem használunk semmilyen adalékot, ami vegyi szempontból gyorsítaná a reakciót, vagyis melegítő hatású lenne.
Még így is alapszabály, hogy a botmixerelés időtartamára kiemelten figyelünk. A botmixeres keverés gyorsítja a reakcióidőt, vagyis a szappanmassza bekeményedését.
Éppen ezért az adalékokkal együtt igyekszünk csak éppen a szükséges minimum ideig tovább mixerelni azért, hogy szépen tudjuk örvényezni a még folyékony masszát. Ezt jól jegyezd meg, sok önképző nem tudja, és rendre belebukik…
A kozmetikai agyagporok némileg sűrítik a masszát, de nem kémiai értelemben (tehát nem melegítő hatásúak!), hanem azért, mert erősen vízmegkötők, vagyis a szappanmasszából vizet vonnak el. Mivel szépen színeznek, ezért nem is kell nagy mennyiséget használni belőlük: 1-2 kávés-, vagy teáskanálnyi bőven elegendő ehhez hasonló olajmennyiséghez.
A videóban fogod látni, de itt is végigvesszük az adalékolás menetét, mint a puding állaghoz köthető munkafolyamatot:
- A létrejött friss masszát kétfelé osztjuk; az egyiket színezetlenül hagyjuk.
- A másikba beletesszük a zöld agyagport. Ízlés szerinti mennyiséget alkalmazhatsz. Az enyémhez képest eldöntheted, hogy többet vagy kevesebbet teszel a kívánt színhatásod eléréshez. Az agyagporokat és mica-porokat általában botmixerrel dolgozzuk el, mert spatulás keverés mellett csomós maradhatna mindkét anyag.
- Az előkészített illóolaj keveréket szemmértékkel megbecsülve, arányosan elosztjuk a két masszába (mérni ezt felesleges), és spatulás keveréssel elkeverjük. Ha fixálod az illóolajokat (keményítő, liszt), akkor szükség lehet botmixeres keverés, hogy a fixáló anyag ne maradjon csomós a masszában. Ahogy tanultuk: a lehető legkevesebb ideig botmixerelünk ez esetben is.
- Ezután már a kiöntés és a dizájnolás következik. Örvényezést fogunk alkalmazni. Az örvényezéshez evőkanalat vagy hosszabb pálcikát használunk. A pontos technika mindig a pillanattól (a massza sűrűségétől) is függ. Fogod látni a videóban, és nemcsak mutatom, hanem el is mondom, mit csinálok, és miért azt.
- A szappanunk tetejének díszítése következik. Ezt nevezzük a felső textúra kialakításának is.