A Rozmaringos gyógynövényszappan kivétele és szeletelése, érése – VIDEÓ
A szappanunk szeletelése
Az utolsó leckében kiemeljük a formából a szappantömbünket és fel is szeleteljük.
A szappan pár nappal az elkészítés után
Érlelés, tárolás
Az elkészült szappanokat az érési időben szellős, száraz helyen tárold, szobahőmérsékleten.
Kimondottan ellenjavalt páradús helyiség, ez fokozza az avasodás kockázatát, és gátolja a szappan kémiai kristályszerkezetének tökéletesedését.
Fontos az is, hogy ne süssön rá a nap, mert ez elősegítheti a színvesztést, fakulásokat.
Legjobb helye egy polcon van, ahova nem süt oda a nap egyetlen órájában közvetlenül sem, ablakon keresztül sem.
Tévhitek:
- sötét hely kell neki
- szekrénybe kell tenni
- dobozba kell tenni
A fenti három lehetőséget én kényszermegoldásnak tartom, mert gyönyörködni sem tudsz bennük, és fennáll a veszélye annak, hogy nem éri elég levegő a szappanokat, összeborulnak esetleg.
Akárhova is teszed, a darabok/szeletek között hagyj 1-2 cm távolságot. Ha a forma indokolja, néha fordítsd meg őket, hogy egyformán járja őket a levegő.
Van, aki az illatmegőrzés végett becsomagolja. Ezt legalább 8 hétig mellőzd! Ezután már papírba vagy lélegző (nagyon fontos!) élelmiszerfóliába belefoghatod, ha szeretnél tenni az illatért. Ha a szappant elzárjuk a levegőtől, akkor idő előtt megavasodik.
Egy ideális összetételű, jól elkészített és megfelelően tárolt szappan az idők végezetéig szappan lesz. Az illata elmehet, a színe kifakulhat, de avasodnia nem szabad.
Összegzés, lezárás
I. Mielőtt elbúcsúznánk, szeretnélek megkérni, hogy töltsd ki ezt a rövid elégedettségi kérdőívet, a munkámat segíted vele és mindössze 2 perc lesz: https://forms.gle/7dwdtJwgNbn65bqK8 Előre is köszönöm!
II. További fejlődési lehetőséget találsz ezeken a kurzusokon:
- Funkcionális szappanok: Samponszappan Extrákkal – Mesterkurzus (Hideg eljárás): https://tudastar.szappanmentor.hu/tanfolyam/samponszappan-extrakkal-mesterkurzus/
- Ezt elsősorban a recepttervezés és a tejes szappan metódusa miatt ajánlom figyelmedbe (Hideg eljárás): https://tudastar.szappanmentor.hu/tanfolyam/elso-ragyogo-natur-szappanjaim-minden-a-hideg-eljarasos-szappanokrol/
- A szappanfőzés (Meleg eljárás) megtanulásával azonnal használható szappant tudsz készíteni, ahol nincs érési idő – és még lassúfőzőt sem kell venned hozzá: https://tudastar.szappanmentor.hu/tanfolyam/jol-kifozzuk-ketfele-modszerrel-melegen-keszitett-szilard-szappan/
Várlak a a kedvenc social felületeden: Szappanmentor néven megtalálsz, kövess, és figyeld a hírleveleket is!
III. Értékelés
Megköszönöm, ha értékelsz a Google-ben, hiszen ez segít a küldetésem meg valósításában:
https://g.page/r/CUFJdLEdm-EZEAI/review
“Legyen a szappankészítés újra olyan természetese, akár a főzés”!
Várom az elkészült szappanjaid képét, amit örömmel töltök fel a kurzus bemutató oldalára!