Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
12 észrevétel
Szia Andi!
Elkeszitettem a maceratumot a szappanokhoz a videod alapjan.
AZ a kerdesem, hogy barmilyen novenyt (gyogynoveny, illatos disznovenyek) lehet maceralni? Barmelyik reszet a novenynek? Vagy csak a viragat erdemes? Csak megszaritottat? Es csak oliva olajba erdemes inkabb?
Mi a velemenyed pl az ibolya, pitypang, orgona, bodza, kakukkfu maceralasarol?
Zoldseg feleket is lehet maceralni vagy azok hogyan kerulnek a szappanba? Vagy kulon meg kell fozni oket es a levuket? Pl. :repa, sutotok, cekla, stb!
Zöldséget nem szoktunk macerálni, főzve és pürésítve lehet óvatos, kis mennyiségben a masszába tenni, ezekről olvashatsz a blogon. Mindegyik más kicsit, de néhány evőkanályi mennyiségben kell gondolkodni csak, és megbecsülve a víztartalmát, azt a mennyiséget levonni a lúgoldó folyadékból, nehogy szétváljon tőle a pudingos massza.
A cékla elveszti a színét lúgos közegben, és sok minden más is.
A zöld és sárga jól bírják szappanban is 🙂 A színekről is írtam, majd apránként érdemes olvasgatnod, és a youtube csatornát is ajánlom.
Főzővizet is lehet lúgoldásra használni, vagy kicentrifugázott leveket (ha édemes-lsd. színvesztés).
Gyümölcsökkel óvatosabban, mert a cukortartalmuk erősen melegíti a masszát. Lehet alkalmazni, de figyelni kell intenzíven a kiöntött masszát, és szükség esetén hűteni.
Még egy dolog: a növények illata sem marad meg, illatosításra nem alkalmasak.
Szuper kérdés, köszönöm!
Bármilyen növényt lehet macerálni, nyilván az a kérdés a választásnál, hogy van-e olyan tulajdonsága, ami hozzáad ápoló hatásban, vagy esztétikailag a szappan értékehez. Bármilyen rész lehet, itt is az a döntő, hogy az adott növénynek pl. mely részében van gyógy- vagy színező hatás. Ennek utána kell mindig olvasni, de van család, ahol a nagymama még ismeri ezeket. Egy nagyon fontos kritérium van: csak szárított növényt lehet macerálni, mert ha víz is kerül az olajba a növény mellé, az meg fog romlani a víz jelenléte miatt. Tehát elméletben bármely növény szárított formája macerálható, ha van értelme.
Olivában azért jó, mert pl. a napraforgóolaj gyorsan avasodik, és avassá teheti a szappant is elég korán, pláne 25% felett, és ugye a macerálás ideje alatt is áll az olaj, oxidálódik. Repcében is lehet, de az pl. szép sárgára színezi a szappant, amit nem mindig szeretnénk.
Koszonom szepen a valaszokat! A blogodon levo videoidat nezegetem, olvasgatok a szappan keszitesrol, gyujtom az informaciot! Erdekes dolog ez a maceralas, jobban bele kell asnom magam :)!
Szívesen Eszti,
jól fókuszálsz, csak így tovább! 🙂
Szia Andi!
AZ lenne a kerdesem, hogy ezeket a mososzappanokat (sertes illetve a kokusz vajasat) lehet mosogepbe hasznalni ha le van reszelve mososzer helyett? Ha igen, kb milyen aranyba, hany grammot szabad a gepbe rakni egyszerre? Meg sosem mertem kiprobalni mert nem akarom elszappanositani, kinyirni a mosogepet azzal, hogy elszappanositani belulrol (gondolom csak lerakodik a gep belsejebe, csovekbe, a kad oldalara is kirakodik furdes utan)! Mi a velemenyed errol? Te hasznalsz mososzappant mosogepbe, mik a tapasztalataid ha igen!?
Koszonom ha valaszolsz!
Szia Eszti, 1 evőkanál reszelt szappan elég egy mosáshoz, fontos mosószóda hozzá, a helyi víz keményséhtől függően 1-2 kanálnyi. A vízkeménység az adott vízmű honlapján elvileg elérhető. Nem szabad lerakódnia elvileg, hiszen ebben sem lúgfelesleg, sem zsírfelesleg nincsen. Minden zsír el van szappanosítava. A mosakodó szappanok szuperzsírral készülnek, vagyis van bennük plusz ápoló zsírmennyiség, amit nem szappanosít el lúg. 5-6-8%, ez a Superfat, vagy zsírfelesleg, tudod 😉 D A mosószappanban ilyen nincs. Ennek ellenére a szerelk, gyártók nem ajánlják. Én kb. 1 évi hasznltam mosógépbe is, de a gyerekek annyira lázadtak az illata ellen, meg az öblítő illat hiánya ellen, hogy felhagytam vele. A mosógépem szivárgás miatt kellett cserélni, egy 9 éves Zanussi volt, tehát nem ez lett a gondja, és még vagy 3 évig hibátlanul működött ezután.
így kell használni gépbe, hogy gond nélkül feloldódjon 40 fokon is: nagyon finomra reszelni, vagy ha kicsit durvábbra tudod vagy akarod, akkor feloldani kevés mleg vízben. Így megkocsonyásodik pár óra alatt, ennek az is előnye, hogy egy lépésben a mosószódát is beleteheted. Vannak hozzá receptek a neten, kinek mi válik be, kísérletezni lehet vele.
Köszönöm a válaszod!
Megvilágosodtam a mosógépben történő mosószappan használatáról. 🙂
Szuper, örülök! 🙂